Tro på Dig själv! Du kan ju så mycket mer än Du vet att du kan!

Tänk att andra kan se kvaliteter hos dig som du själv inte vet att du har. Att de sedan ställer förväntningar på dig utifrån detta kan vara otroligt stressande att uppleva, när du själv känner att ”Vad sjutton, det där kan eller är ju inte jag!”

Detta är en av de viktigaste saker jag fått erfara och lära mig som konsult de senaste tre åren, efter att ha kastat mig ut från ”tryggheten” i att arbeta med försäljning under 30 år. Idag kastar jag mig allt som oftast ut för stupet och litar på min förmåga att hantera utmaningar jag ställs inför eller utsätter mig för. Detta har inneburit att min självkänsla och mitt självförtroende vuxit då jag lyckats genomföra saker jag tidigare inte visste att jag kunde.

Med detta i ryggen har jag vuxit ännu mer och vågar därför allt som oftast utmana mig ännu mer och följer idag den härliga devisen från Pippi Långstrump…

”Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert”

Det är så otroligt mycket mer man kan än man själv tror att man kan, och vågar man bara ta klivet att ”göra”, så fungerar det ju oftast. Visst dunkar man huvudet i väggen någon enstaka gång, men faktiskt, det enda som händer är ju att man då faktiskt lär sig något.

Jag uppfattar ofta kunskaper hos människor i min omgivning vilka de själva inte tror att det har, där min tro på deras kapacitet (som jag också ser) är långt högre än deras egen. Det är så enkelt för mig att förutsätta att de själva skall förstå sin egen kapacitet (bara för att jag nu är sådan som person) och våga ta klivet och anta utmaningen som jag uppfattar att de klarar av, men så är det faktiskt inte.

Ställer Du kraven utan coaching eller dialog är det risk att du stressar personen i fråga och istället kanske får dem att känna sig långt mycket sämre än vad de egentligen är, och då i stället krymper ännu mer.

Vill du hjälpa till att övertyga, coacha och sporra andra att inse sin förmåga så att de därmed också vågar utmana sig själva och ta det avgörande kliven till det som de inte vet att de kan, se då till att verkligen berätta för dem varför du ser deras kapacitet och förmåga, istället för att bara ställa krav och förutsätta/tro att alla har samma syn på sig själva så som Du ser dem.

Lycka till med att sporra dina kollegor, anställda eller vänner att nå de mål och drömmar som de själva kanske inte tror att de har kapacitet att uppnå, och gör det på ett sätt som lyfter dem och får dem att tro på sig själva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *